Mataruška Banja

Kratka istorija Mataruške Banje

Svega 8 km od Kraljeva, u jugozapadnom delu Kraljevačke kotline, nalazi se Mataruška Banja, najmlađa banja Srbije. 1898. godine, usled velikih padavina te godine dolazi do izlivanja Ibra pri čemu ova reka menja tok i prokopava potpuno novo korito. Nakon povlačenja vode upravo na mestu novog, privremenog korita pojavljuje se topla voda koja miriše na sumpor. Milomir Vesnić, opštinski radnik, prvi u ovome vidi potencijal za razvoj banjskog lečenja i uzorke vode šalje na dalje analize. Rezultati obavljenih analiza pokazuju da su glavni sastojci vode sumpor-vodinik i natrijum-bikarbonat i da ona s toga može biti korišćena u lečenju reumatskih oboljenja. Prvobitni izgled banjskog lečilišta iz današnjeg ugla posmatranja bio je veoma primitivan. Naime, prostor u kome se pojavila topla voda proširen je i ograđen koljem i prućem. Nakon toga se izgrađuju dva kupatila (muško i žensko), gradi se hotel i postavlja se skela koja će prevoziti posetioce preko Ibra. Formira se društvo za razvoj Mataruške Banje i 13. jul 1899. se može smatrati za početak banjskog lečenja.

Mataruška Banja

Voda u Mataruškoj Banji

Voda u Mataruškoj Banji je najjača sumporna voda u Srbiji, a dobija se sa dubine od preko hiljadu metara odakle se penje uz rased i razliva se u rastresitom sloju zemlje gde se meša sa izdanskom vodom i obrazuje podzemno jezero. Upravo lekovita voda leži u plitkom delu (na dva-tri metra od površine) ali nigde ne izlazi na površinu i u tu svrhu su iskopani bunari iz kojih se eksploatiše voda. Količina vode tokom cele godine je konstantna, a sumpor-vodonik u njenom sastavu pogodan je u lečenju mnogih oboljenja. Upravo nedostatak sumpor-vodonika u organizmu uzrok je mnogih bolesti poput hronične reume, oboljenja kože, vena i arterija, poremećaj žučne funkcije, kao i raznih ginekoloških oboljenja.

Mataruška Banja park

Klima i prirodna bogatstva Mataruške Banje

Pored lekovitih svojstava banje, klimatski faktori pogoduju razvoju turizma. Klima je umereno-kontinentalna, blaga, a zaklonjenost planinama i šumama doprinosi da nema jakih vetrova. Mikroklima je različita u odnosu na Kraljevo, temperature u letnjim danima su niže, prijatnije, a zbog velike pošumljenosti i bogatog parkovskog prostora vlaga donosi poseban osećaj svežine. Takođe, treba napomenuti da se na prostoru oko 15 ha prostire kamena šuma, posebno prirodno blago naše zemlje. Kamena šuma zapravo predstavlja naslage i ostatke kalcifikovanog drveta iz doba paleolita pri čemu neke naslage datiraju od pre više od milion godina. Koliko je ovo zapravo blago govori saznanje da u Evropi postoji još samo pet takvih nalazišta, dok ih u svetu ima svega tridesetak.

Pored lečenja Mataruška Banja pruža mogućnost odmora i opuštanja od svakodnevnog tempa života koji je sve brži i koji sve više utiče negativno na zdravlje ljudi. Dođite, opustite se i osetite prirodu Srbije koja nam je mnogo dala i kojoj na tome trebamo i moramo biti zahvalni.